top of page

Όταν ο φεμινισμός διαμορφώνει μεροληπτικά πολιτικές κατά της βίας

Ήταν καιρός να δούμε σιγά σιγά να πραγματώνονται όσα εδώ και καιρό συζητάμε στην σελίδα. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διεξάξει έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Όπως δήλωσε η Δήμητρα Ευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σύμβουλος του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για θέματα κοινωνικής πολιτικής, "τον τελευταίο καιρό γενικώς παρατηρείται αυξητική τάση σε περιστατικά με θύματα άνδρες, που δεν αφορούν βέβαια σωματική βία, (αν και αναφέρονται και τέτοια), αλλά κυρίως λεκτική, εκβιασμούς, κ.λπ".

Συγκρατήστε την λέξη “βέβαια”.

Η αύξηση της βίας κατά των γυναικών και μόνο κατά την διάρκεια κρίσεων είναι ψέμα και αυτό γιατί η έρευνα στην οποία βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός έδειξε πως παρόμοια και μεγαλύτερη μάλιστα αύξηση στην βία έγινε κατά την περίοδο κρίσης και στους άντρες. Στην Ελλάδα 3 στους 10 άντρες υποφέρουν από σωματική βία που τους ασκούν οι γυναίκες τους και 7 στους 10 από ψυχολογική.

Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες έχει καταμετρηθεί από τα κέντρα αναφοράς βίας τα οποία φυσικά εξυπηρετούν αποκλειστικά γυναίκες θύματα, όχι άντρες και άρα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά αυτών δεν καταγράφονται. Επίσης δεν υπάρχει κανένας κρατικός ή μη κρατικός φορέας που να βοηθά άντρες και αγόρια θύματα ενοδοικογενειακής βίας και άρα κανένας φορέας που να καταγράφει την αύξηση της σωματικής βίας που δέχονται οι άντρες από τις συντρόφους τους. Θυμόμαστε όλοι εξάλλου πως κατά την διάρκεια της καραντίνας, κατά την περίοδο που η βία μόνο κατά των γυναικών είχε υποθετικά αυξηθεί, γυναίκα ήταν αυτή που δολοφόνησε τον σύντροφο της στο σπίτι και όχι το αντίστροφο. Αυτά φυσικά είναι ψιλά γράμματα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η “έρευνα” παρουσιάζεται ως επιστημονική παρά το γεγονός ότι διεξάγεται από ανώνυμα κλικς στο ίντερνετ. Και φυσικά απευθύνεται εντελώς μεροληπτικά μόνο σε γυναίκες. Η κα. Ευαγγέλου τόνισε ότι "τέτοια έρευνα δεν έχει προηγούμενο, καθώς είναι η πρώτη που γίνεται σε “επιστημονικό και ακαδημαϊκό επίπεδο”. Η “έρευνα" αυτή, καλά το μαντέψατε, θα χρησιμοποιηθεί για να διαμορφωθούν πολιτικές, μέτρα και δράσεις και όπως μας αναφέρεται “θα αναζητηθούν τα αίτια που προκαλούν την ενδοοικογενειακή βία, σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να κατευθυνθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις”. Βλέπουμε για άλλη μια φορά το πως οι έρευνες αυτές διεξάγονται με εντελώς αντι-επιστημονικούς τρόπους και μεροληπτικά χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τους άντρες στο πλαίσιο τους με αποτέλεσμα να βγαίνουν εντελώς προκατασκευασμένα συμπεράσματα. Αυτό είναι κάτι που γίνεται εδώ και 40 χρόνια, παρά το γεγονός του ότι πάνω από 200 έρευνες δείχνουν ισόποση ενδοοικογενειακή βία ανάμεσα στα φύλα.

“Η Αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στην εξειδίκευση των υπηρεσιών και των δράσεων της, βρισκόμαστε συνεχώς σε συνεργασία με γυναικείες οργανώσεις” μας εξηγεί η κα Ευαγγέλου υπενθυμίζοντας μας πως οι φεμινιστικές οργανώσεις είναι αυτές που πλέον διαμορφώνουν το νομικό πλαίσιο το οποίο "θα αναζητά τα αίτια της ενδοοικογενειακής βίας σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες”, τους άντρες δηλαδή, καθιστώντας για άλλη μια φορά, και μάλιστα εντελώς “επιστημονικά”, τους άντρες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας αόρατους.


155 views0 comments
bottom of page