top of page

Ψευδοέρευνες για τους βιασμούς

Ας βουτήξουμε λοιπόν στα βαθιά νερά της ψευδοεπιστήμης την οποία ο φεμινισμός επικαλείται για να κάνει πιστευτή την προπαγάνδα τους. Μια νέα έρευνα έδειξε πως 1 στις 16 κοπέλες βιάστηκαν κατά την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία. Τρεισήμισι εκατομμύρια κοντά λέει γυναικών στην Αμερική βιάστηκαν κατά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Η έρευνα διαφημίστηκε με τέτοιο τρόπο τους τελευταίους μήνες και προωθήθηκε ως “επιστημονικό στοιχείο” που βοηθά το πατριαρχικό διήγημα.

Φυσικά όλο αυτό είναι ψέμα, επειδή κανείς τους δεν διάβασε την έρευνα.


Όπως στις περισσότερες σχετικές έρευνες η συγκεκριμένη έχει διεξαχθεί από μια φεμινίστρια που έχει διαλέξει εντελώς μεροληπτικές ερωτήσεις που δόθηκαν προς απάντηση στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα στην οποία πάλι μεροληπτικά δεν συμμετείχαν άντρες που θα μπορούσαν να απαντήσουν και αυτοί στις ίδιες ακριβώς μεροληπτικές ερωτήσεις. Ας εξετάσουμε όμως το ερωτηματολόγιο για να δούμε πως ακριβώς η έρευνα διαπιστώνει ότι υπήρχε “εξαναγκασμός” κατά την διάρκεια της πρώτης σεξουαλικής επαφής των γυναικών αυτών και να δούμε πως μαγειρεύεται όλη αυτή η προπαγάνδα που οι περισσότεροι/ες άσχετοι φανατισμένοι θεωρούν πραγματικότητα.


Η βασική ερώτηση είναι η αυτή. Εάν η απάντηση είναι ναι τότε οι ερωτηθέντες πρέπει μετά να απαντήσουν σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις: “Θα λέγατε ότι η πρώτη σας σεξουαλική εμπειρία με έναν άντρα ήταν εθελοντική ή όχι; Με άλλα λόγια η σεξουαλική πράξη έγινε με την δική σας ελεύθερη βούληση ή όχι”;


Για αρχή λοιπόν η έρευνα δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς θεωρεί ως εξαναγκασμό, Που συνήθως εξαναγκασμός γίνεται με την χρήση βίας ή απειλής. Όχι. Η έρευνα ρωτάει εάν οι γυναίκες ΘΕΩΡΗΣΑΝ ότι εξαναγκάστηκαν να κάνουν σεξ. Θα δούμε πως ακριβώς στις παρακάτω ερωτήσεις, μιας και οι περισσότερες μέθοδοι που παρουσιάζονται ως “εξαναγκαστικοί” δεν είναι σε καμία περίπτωση εξαναγκαστικοί. Επίσης η ίδια η αρχική ερώτηση είναι προβληματική μιας και θεωρεί πως οποιοδήποτε όριο στην ελευθερία είναι εξαναγκασμός. Όμως αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάποιος να διαλέξει με την ελεύθερη βούληση του να κάνει κάτι το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρα δική του επιλογή. Ένας φίλος μου θέλει να παραγγείλουμε πίτσα. Εγώ δεν θέλω, αλλά στο τέλος ενδίδω και του λέω πως οκ ας παραγγείλουμε πίτσα μιας και το θέλει τόσο πολύ. Μπορώ να πω λοιπόν με σιγουριά πως το ότι παράγγειλα πίτσα δεν ήταν δική μου επιλογή. Όμως έδωσα την συγκατάθεση μου σε αυτό. Και θα ήταν παράλογο να υποστηρίξω μετά το γεύμα πως ο φίλος μου με “εξανάγκασε” να φάω πίτσα. Όσο και να επέμενε θα μπορούσα να πω όχι. Όμως επέλεξα να πω ναι επειδή η ζωή μας είναι γεμάτη με τέτοιου είδους κοινωνικές συμβάσεις. Και το σεξ βρίσκεται μέσα σε αυτό το φάσμα των κοινωνικών διαπραγματεύσεων. Συχνά πχ χρησιμοποιείτε ως ανταμοιβή ή τιμωρία. Το ότι μιλάμε για την πρώτη σεξουαλική εμπειρία κάνει τα πράγματα ακόμα πιο πολύπλοκα, μιας και είναι μια άβολη, γεμάτη αβεβαιότητα και ανασφάλεια εμπειρία για τους/τις περισσότερες από εμάς. Το ότι μπορεί πχ οι ερωτηθέντες να ένιωσαν άβολα και αβέβαια κατά την διάρκεια της πρώτης τους επαφής δεν σημαίνει πως “εξαναγκάστηκαν” να κάνουν σεξ.


Επίσης η έρευνα δεν κάνει κανέναν απολύτως διαχωρισμό ανάμεσα στον εξαναγκασμό και την πειθώ. Πολλοί από εμάς μπορεί να πιεστήκαμε να κάνουμε σεξ. Επειδή το κάνουν όλοι. Επειδή είμασταν μαζί με κάποιον για πάρα πολλούς μήνες και το αγόρι μας λέει πως μας αγαπάει και πως “ας το κάνουμε για αυτόν” και εμείς λέμε οκ θα το κάνω για σένα και εας μην είμαι έτοιμος/η. Επιτρέψαμε δηλαδή στον σύντροφο μας να μας πείσει να κάνουμε σεξ. Δεν εξαναγκαστήκαμε να κάνουμε σεξ.

Ας δούμε όμως τις ερωτήσεις:


1) Σας προσφέρθηκε αλκοόλ ή ναρκωτικά;

Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση στις περισσότερες έρευνες για τους βιασμούς. Φυσικά δεν διαχωρίζει ποσότητα αλκοόλ ή είδους ναρκωτικών. Εάν δηλαδή πιεις μια μπύρα ή κάνεις ένα μπάφο με τον γκόμενο σου πριν το σεξ, τότε η έρευνα θεωρεί ότι έχεις “εξαναγκαστεί”.


2) Κάνατε σεξ επειδή επειδή αυτός ήταν μεγαλύτερος σε μέγεθος ή ηλικία και εσείς είσασταν νέα;

Η ερώτηση αυτή είναι προσεχτικά επιλεγμένη και παίρνει το γεγονός του ότι ο μέσος άντρας είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από την μέση γυναίκα, όπως και το γεγονός ότι βιολογικά οι γυναίκες έλκονται σεξουαλικά από άντρες μεγαλύτερους σε ηλικία και τα μετατρέπει σε εργαλεία “εξαναγκασμού”. Ούτε η διαφορά σωματικής διάπλασης όμως, ούτε η ηλικία είναι δείγματα εξαναγκασμού εφόσον ΔΕΝ υπάρχει απειλή ή βία.


3) Σας είπαν ότι η σχέση σας θα τερματίσει εάν δεν κάνατε σεξ μαζί του;

Άλλη μια καθοδηγητική ερώτηση που προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αναφορά ενός απλού γεγονότος σε “εξαναγκασμό”: “Οκ Μαρία περίμενα αρκετά, είμαστε μαζί ένα χρόνο και θέλω να κάνουμε σεξ. Εάν δεν κάνουμε σήμερα δεν θέλω να συνεχίσουμε”. Οι άντρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λεκτικούς χειρισμούς όλη την ώρα. Παραμένει όμως ΕΠΙΛΟΓΗ του άλλου ατόμου το εάν θα ενδώσουν σε αυτούς. Και σε καμία περίπτωση εάν ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ να ενδώσουν σε τέτοιους λεκτικούς χειρισμούς δεν έχουν “εξαναγκαστεί”.


4) Πιεστήκατε να κάνετε σεξ από λέξεις ή πράξεις του αλλά χωρίς απειλή και σωματική βία;

Αυτή λοιπόν η ερώτηση συγχέει ξανά τον εξαναγκασμό με το φλέρτ, τις υποσχέσεις, τα δώρα, τις ρομαντικές κινήσεις, το δείπνο στο εστιατόριο κτλ. Μια γυναίκα που ΔΕΧΕΤΑΙ να πειστεί μετά από όλα αυτά να κάνει σεξ ΔΕΝ έχει εξαναγκαστεί. Έχει πειστεί να κάνει σεξ. Δεν είναι τυχαίο το ότι παραπάνω από 55% των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα απάντησαν θετικά σε αυτή την ερώτηση.

Οι τελευταίες ερωτήσεις είναι πιο συγκεκριμένες όσον αφορά την έννοια του εξαναγκασμού αλλά και πάλι είναι έτσι εκφρασμένες που αφήνουν περιθώρια για παραπλάνηση. Για παράδειγμα:


5) Σας προξενήθηκε σωματικός πόνος ή τραυματιστήκατε;

Η ερώτηση είναι εντελώς γενική και δεν δίνει χώρο σε πράγματα όπως πόνος και αίμα από τον παρθενικό υμένα, πόνο από πρωκτικό σεξ, τραυματισμούς από νύχια, πράγματα που έχουν πάρα πολύ συχνά την θέση τους στο συναινετικό σεξ, ιδίως όταν αυτό γίνεται για πρώτη φορά που είναι και το αντικείμενο της έρευνας.


6) Σας κράτησε σωματικά κάτω;

Και πάλι δεν γίνεται αναφορά βίας. Θα μπορούσε απλά να είναι από κάτω του στο σεξ. Θα μπορούσε να ήταν σεξ με SM αναφορές. Το σας κράτησε σωματικά κάτω δεν μπορεί να θεωρείται αυτόματα εξαναγκασμός στα πλαίσια ενός τεράστιου φάσματος παιχνιδιών και πρακτικών που γίνονται στο σεξ.


Και το σημαντικότερο από όλα; Οι ερευνητές δεν ρωτάνε πουθενά τις ερωτηθέντες εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση από τις παραπάνω είπαν όχι ή εκδήλωσαν με άλλον τρόπο την επιθυμία τους να μην κάνουν σεξ. Εν ολίγοις η πιο απλή ερώτηση που θα μπορούσε να γίνει σε μια υποτιθέμενα έρευνα για βιασμούς, στις ερωτηθέντες δεν δόθηκε ευκαιρία να απαντήσουν για το εάν είπαν όχι. Απλά τους ΕΞΗΓΗΘΗΚΕ ότι αυτό που βίωσαν δεν ήταν σεξ αλλά εξαναγκασμός και βιασμός.


Φυσικά η έρευνα δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο για άντρες που υποθετικά θα μπορούσαν να απαντήσουν στις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και να φανεί πως και αυτοί βίωσαν “εξαναγκασμό” και άρα βιασμό. Και φυσικά αυτό δεν εκπλήσσει μιας και το διήγημα είναι πάντα μονόπλευρο.


106 views0 comments

Comments


bottom of page